pátek 1. července 2011

Který model RC auta si zvolit


Pokud chcete začít jezdit s dálkově ovládanými modely aut, trefil jsi správně.
Obchod Modlefun.cz Ti zajistí spokojenost se zakoupeným modelem a profesionální pomoc pří výběru modelu. V naší nabídce máme modely, které vyhoví požadavkům každého uživatele. Tento článek Ti pomůže si zvolit model vhodný pro Tebe.
Základní otázky:
Před nákupem dálkově ovládaného auta musíte především rozhodnout:
- zda auto má být poháněno elektrickým nebo spalovacím motorem
- zda má být model určen k jízdě v terénu, na asfaltu nebo možná chcete auto pro driftování
- zda chcete se s ním účastnit závodů nebo jezdit amatérsky
- jak velký má model být
- a samozřejmě jakým penězi disponujete
E-obchod Modelfun.cz nabídne něco každému – amatérům, kteří dbají na svou peněženku a pro nadšence, kteří hází do svého koníčku všechny své prostředky. Všechny modely v naší nabídce se vyznačují vysokou kvalitou provedení a rozsáhlými možnostmi úpravy a dalšího vylepšování. V prodeji jsou taky náhradní díly, takže v případě nutností si můžete model snadně opravit.
Elektrický nebo spalovací?

První kritérium je typ pohonu – spalovací nebo elektrický. Spalovací modely se můžou na první pohled zdát populárnější, pro některé jsou prostě efektnější a rychlejší. Je to ale mylný předpoklad. Elektrické modely kvůli vyvinuté technologií v této oblasti jsou občas o hodně rychlejší, šikovnější a neméně působivé.
Spalovací modely, už samotným efektem zvuku a kouře z pohánějícího je motoru vyvolávají nemalé emoce, ale na druhé stráně působí často potíže s regulací začátečníkům. Modely s elektrickým motorem dělají méně problémů se servisem, bohužel ale jízda končí v okamžiku vyčerpání akumulátoru, mezitím při spalovacím modelu stačí doplnit palivovou nádrž a můžeme jezdit znovu. Volba je na Vás.
Pokud máte cit ke kutilství a regulace a obsluha spalovacího motoru není pro Vás příliš tvrdý oříšek, takový model Vás může odměnit spoustou skvělých zážitků.
Pokud nemáte se spalovacími motory žádné zkušenosti, a nejste si jistí, že tento úkol zvládnete, vřele Vám doporučujeme elektrický model, který Vám poskytne neméně úžasných zážitků, a při tom ušetří Vám „špinavou práci“.

On-road anebo Off-road?



Začneme od modelů s elektrickým pohonem. Nejdůležitějším kritérium při volbě je určení modelu. Jedná se o elektrické modele, Modelfun nabízí modely On-Road typu Turing Car k jízdě na rovném povrchu určené ke stálé více populárnějšímu driftu a taky modely Off-Road v několika třídách, které zvládnou jízdu ve všech druzích terénu.
Na začátku se pusťme do modelů typu On-road. Modelfun nabízí dva typy podvozků. Flying Fish a Flying Fish 2. Tyhle typy se od sebe liší měřítkem. Modely Flying Fish jsou auta v nejpopulárnějším měřítku 1:10, což Vám umožní start ve většině závodů. Modely Flying Fish 2 jsou vyrobené v měřítku 1:16. Tohle měřítko Vám sice nenabídne velké možnosti závodění, ale díky menším rozměrům můžete s autem jezdit při deficitu místa, třeba doma. Pokud nemáte k dispozici větší prostory, bude to dobré řešení. Jednotlivé modely se liší jen kastli, občas rc soupravou.
Elektrické Off-road modely se od sebe liší konstrukcí. Každá třída je určená k odlišným terénním podmínkám. Chcete-li s modelem jezdit doslova všude, vyberte si model typu Monster Truck – v nabídce Modelfun.cz Brontosaurus a Brontosaurus Truck. Máte-li rádi rychlost a technickou jízdu vyberte typ Buggy – v nabídce XSTR anebo Spirit. Taková konstrukce umožňuje překonávání obtížných zatáček za velké rychlosti. Pokud se ale nebojíte jízdy v terénu a k tomu by jste chtěl po svém modelu dokonalé výsledky na závodní trati, nejvhodnější bude typ Truggy jako jsou například Blade, Sword nebo VRX1 – široká nabídka dovolí si zvolit něco podle zapotřebí anebo podle ceny.
Zajímavou položkou je tady model Rally Monster, je to poměrně nové třída mezi rc modely, tzv. Short Course Truck, velmi efektní a příjemná za jízdy, zatím málo populární, ale počet příznivců stále roste. Těm, kteří nemají k dispozici velkou jízdní plochu, můžu klidně a vřele doporučit alternativní modely v měřítku 1:16. Dostupné ve tří třídách Buggy – Troian a Truggy - Hunter a Shourt Course Mini. Příjemnost z jízdy je opravdu stejně velká jako u větších modelů. Dostupné jsou i verze se střídavými motory a příznivců a nadšenců závodících s modely v tomto měřítku pořád přibývá. Profesionální a amatérské závodní tratě vznikají poslední dobou jako houby po dešti.

Elektrické modely se dělí na dva typy motorů – stejnosměrné a střídavé. Modely vybavené střídavými motory jsou o hodně rychlejší než ty se stejnosměrnými motory. Proto pro začátečníky, které nemají ještě zkušeností s modely aut, doporučujeme spíš ty vybavené stejnosměrným motorem. Čtěte se dozvědět více o elektrických motorech používaných v rc autech –
čtěte zde.

Modely spalovací – v jakém měřítku?

Pojďme teď k modelům spalovacím. Mezi modely se spalovací pohonnou jednotkou najdeme stejné třídy jak v případě elektrických aut. K nejtěžším úkolům samozřejmě Modely Monster TRUCK – model Tyrranosaurus v měřítku 1:10 a největší v nabídce model Tornado v měřítku 1:8. Ve třídě Buggy stoji za to seznámit se s modely Backwash a Spirit v měřítku 1:10 a závodní model VRX2 v měřítku 1:8. Modely jezdí na speciální modelářkou směs – nitro palivo, můžou dosáhnout opravdu velkých rychlosti, při zachování přesností ovládání na komplikované závodní trati. Pro ty, kdo si cení rychlou jízdu v terénu nabízíme model Blade Nitro v třídě Truggy – zaručí skvělé zážitky z rychlé jízdy a zvládne skoro každý terén. Zajímavou položkou na stránkách Modelfun.cz je model Meteor v měřítku 1:16 – táhle malá nitro buggyna je menší a levnější alternativou pro závodní modely klasy buggy – doporučujeme zvlášť začátečníkům.

Nejlepší volba

Na závěr můžeme dojít k tomu, že neexistuje jediná správná odpověď na otázku, který model je nejlepší a naopak, který nejhorší. Všechno záleží na individuálním vkusu a potřebách.
Z nabídky firmy Modelfun.cz si naštěstí každý vybere model, jež uspokojí jeho požadavky. Stoji za to zdůraznit, že k výrobě dílů každého z předvedených modelů byly použité velmi odolné, kvalitní plasty. Řada dílů je vyrobená z hliníku a jiných kovů. Modely lze taky vybavovat náhradními tunningovými díly. Pamatujte! Ty modely nejsou hračky. Některé z nich jsou mohutné modely s velkým výkonem, pamatujte, abyste si vždycky před použitím přečetli návod a bezpečnostní pokyny. (Firma Modelfun postarala se o překlad návodů do češtiny).

Žádné komentáře:

Okomentovat